ikon80

Meggyógyítani csak azt lehet, aki maga is gyógyulni akar...

Kinesio Taping

Kinesio tape, színes csíkok a bőrön
Egészen új hóbortnak tűnik a kineziológiai tapasz a gyógyászatban, azonban Japánban már az 1980-as évek óta használják terápiás célra. Kenzo Kase japán orvos alkotta meg az első kineziológiai tapaszt, mely azóta már számtalan márkanév alatt fut szerte a világon.
A fő cél a szervezet öngyógyító mechanizmusainak a támogatása. A terapeuták által továbbképzéseken elsajátított felragasztási technikákat kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki, innen származik a tapasz neve is: kineziológiai tapasz ( kinesiology tape).
Mi van benne?
Sokan megkérdezik tőlem, hogy milyen hatóanyag van a textilcsíkban. Ez a tapasz ellentétben a fájdalomcsillapító tapaszokkal, a ragasztóanyagon kívül semmit sem tartalmaz.
A legtöbb kinesio tape hosszanti irányban 140%-ban nyújtható, vékony, latexmentes, pamut anyaga légáteresztő és hullámvonalban felvitt akril ragasztót tartalmaz. A készítők igyekeztek a bőrhöz nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagot kifejleszteni.
Ha nincs benne semmi, akkor hogyan hat?
Egyesek szerint sehogy, ők az egyébként tapasztalható pozitív eredményeket placebo hatással magyarázzák.

A megalkotó és a terapeuták szerint (szerintem is) a bőrre felragasztott tapasz egyfajta pozitív információként szolgál a neuromuszkuláris rendszer számára. Ezen stimuláció által fejlődik a propriocepció és az izom aktivitás, mely pozitívan hat az ízületi funkcióra. Emellett javítja az adott területen a vérkeringést.

Egyik nagy előnye az izomnak és az ízületnek nyújtott ‘támasz’ és stabilitás, a mozgástartomány korlátozása nélkül. A másik, hogy a terapeuta által elért eredményt megőrizhetjük vele, sőt például a lágyrész manuálterápiás kezelés hatását elnyújthatjuk egy megfelelő technika alkalmazásával.

Többféle ragasztási technika létezik. Az éppen alkalmazott módszert izom, fascia és funkcionális (mozgásos) tesztek alapján határozza meg a terapeuta. Az igazán eredményes tapaszoláshoz tehát hasznos némi anatómiai-élettani ismeret.

A kineziológiai tapasz alkalmazása

Szinte mindenkin alkalmazható, gyerekkortól az egész idős korig. Még állatokon is eredményesen használják (placebo?).

Napokig (3-7 nap) képes fennmaradni a bőrön, a vizet ugyan magába szívja, azonban a ragasztó vízálló, ezért bátran úszhatunk, fürdőzhetünk vele. Bőrirritáció érzékenyebb bőrűeknél előfordulhat, de nem jellemző. Igen széleskörűen alkalmazható, hiszen a kinesio tape-pel többféle receptorra tudunk hatni. Például ortopédiai, reumatológiai, neurológiai, traumatológiai és számos más orvosi területen jó kiegészítő terápia.

Néhány példa arra, milyen panaszoknál alkalmazható:

bokasérülés
sérülés utáni ödémák
kismamák derékfájdalma
futók (ill. sportolók) sérüléseinek megelőzése, kezelése (más technikákkal együtt)
részleges bénulás (például alagút szindrómák, peroneus paresis)
kéz ínhüvelygyulladás
vállfájdalmak (tendonitis, ROK sérülés, impingement szindróma, befagyott váll)
diastasis recti (vagy rectus diastasis)
testtartásbéli korrekció
csípőfájdalmak
Színterápia
A különböző színek különbözően hatnak ránk. A már kialakult problémáknál pedig pozitívan befolyásolhatjuk vele a gyógyulást. Például egy gyulladás esetén javasolt a hideg színű kinesio tape használata.

Tapasz felhelyezés

Saját tapasz: 800 Ft / alkalom
Tapasszal együtt: 1000 Ft / alkalom

A problémának megfelelő kezelési mód kiválasztásával kerülnek felhelyezésre a tapasz.

Kinesio terápia

21 napos terápia: 3.000 Ft

A Kinesio tapasz alkalmazása, kúra szerűen a legoptimálisabb. 3 hét alatt komoly javulás érhető el akár ízületi problémák, akár gyulladások esetén. 21 napos terápiánk esetén lehetőség van a tökéletes kúra megvalósítására.

A terápia ára, a felhasznált tapaszt is tartalmazza.

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!