“A munkát nem végezhetjük el helyetted,
de segíthetünk, hogy azt a leghatékonyabban végezd.
Mi hiszünk benned, higgy te is magadban!”

A TopForma valóban több, mint Fitness terem. Egy közösség, ahol a szakmaiság, a hitelesség és a biztonságos fejlődés lehetősége vár, hogy hatékonyan fejleszd önmagad.

A TopForma számunkra egy filozófia, aminek születéséhez az vezetett, hogy egy edzőkből álló csoport elkezdte elemezni a mai világban kialakult helyzetet a fitness és rekreáció világában. A beszélgetés motivációja a tökéletes edzésprogram megalkotása volt, de eredménye az lett, hogy rájöttünk, nincs ma olyan hely, ahol ez elérhető a vendégeink számára.

Górcső alá vettük a sportolni, ráadásul fejlődni vágyó emberek általános edzési szokásait és lehetőségeit. Az egyik fő csoport a csoportos edzések látogatója, aki ugyan részt vesz az órákon, követi az instruktor utasításait, de a legtöbb esetben azt sem tudja pontosan, hogy az adott feladat, miként és miért hat a szervezetére, és hogyan tudja azt leginkább hatékonyan végezni önmaga számára. A másik problémánk már eleve az edzés kiválasztása volt. Azt látjuk, hogy sehol sem áll rendelkezésre olyan minőségi és valós segítség, ami abban ad támogatást a vendégeknek, hogy milyen órákat válogasson be az edzestervébe, azt milyen sűrűséggel és pláne, hogy milyen intenzitással végezze. A TopForma filozófia egyik alappillére így lett a pedagógia.

Bizonyára mindenkinek ismerős az a kicsit elveszett és bizonytalan érzés, mikor bement egy csoportos edzésre, és nem igazán tudta, hogy mihez is kezdjen. Egy példán keresztül elmagyarázva vegyünk egy csoportos bringás kardio edzést. Akármennyire is jó az instruktor, akármennyire is jól van felépítve az óra, egyszerűen egy csoportos foglalkozáson nem lehet mindenkinek egyénileg szabályozni a terhelést. Pedig, ha belegondolunk ugyanazon az órán részt vehet, egymás mellett ülve egy állóképességi 40 éves sportoló, egy fogyni, formálódni vágyó 20-as éveiben járó hölgy, és egy idősebb, a mindennapi fittségét megőrizni kívánó vendég. Nyilvánvalóan mindhármuknak teljes más intanzitásra van szüksége ahhoz, hogy az edzés valóban hatékony legyen, azaz mindhármuk szervezete úgy reagáljon, hogy az a céljaik elérése felé fejlessze őket. A megoldás nem lehetetlen, de ehhez az kell, hogy mindhárom résztvevő tisztában legyen azzal, hogy mit és hogyan kell tennie, hogy sajat magára szabhassa a csoportos edző által kiadott feladatokat. Ehhez a kulcs a foglalkozáson kívüli időszakban keresendő. Képzeljük el a különbséget a hatékonyság között, mikor valaki csak úgy bement egy órára és mikor a résztvevők előtte tudtak konzultálni egy profi edzővel, akivel ráadásul az óra után meg is lehet beszélni annak tapasztalatait.

Visszatérve a gondolatmenetünk elejére a másik lehetőség a személyi edzés. Ez már jó irány lenne, de a mai világban ez a szolgáltatás leginkább a súlyzós, konditermi edzésekre korlátozódik és sajnos minőségében legtöbbször messze alulmarad a foglalkozásért elkért összegek értékétől. Pedig itt lenne leginkább lehetőség oktatni, sőt a pedagógia magasabb szintjén nevelni a vendégeket, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni egy edzésen, és ami még fontosabb azon kívüli időszakban. Emellett egy edzésterv készítés is igazán túlmutathatna már a mell-hát-váll-kar-láb-has tengelyen. Ennek megértéséhez hadd mutassak be egy nagyon egyszerű kutatást, ahol 3 különböző csoportot vizsgáltak. Az első csoport sulyzós edzéseket végzett, a második kizárólag csoportos kardio órákon vett részt, míg a harmadik precízen összeállítva ezek kombinációját alkalmazta. Az előre borítékolható eredmény hamar beigazolódott. A sulyzós csoport szedte fel a legnagyobb izomtömeget , de a zsírvesztés minimális volt. A kardio csoport vesztette a legtöbb zsírt, de vele együtt ugyanannyi izmot is. A harmadik csoport viszont minden téren fejlődött. Testzsír-százalékuk drasztikus csökkenést mutatott, testük nekik formálódott a legtöbbet és az összes egészségügyi mutatójuk komoly javulást igazolt.

Innentől kezdve nekünk sem kérdés, hogy mi a TopForma célja, hogy mit is szeretnénk vendégeink számára elérhetővé tenni: egy személyre szabott, szakmailag megalapozott, komplex és változatos programot, ami kompromisszumok nélkül szolgálja egyéni céljai elérését.

Eszter

Örs

Tibi

Brigitta

Petra